Top
tussenjaar

De nieuwste trend: een tussenjaar na je 40e

Een tussenjaar neem je na je middelbareschooltijd en gebruik je meestal om met een rugzak op de wereld te verkennen. Als je later in je leven een keer een tijdje vrij wilt, noem je dat vaak een sabbatical of tussenpensioen. Het grote verschil tussen de twee is, dat je tijdens een sabbatical niet persé een rugzak ophijst om in je eentje te gaan reizen. Toch is dat precies wat de nieuwste trend lijkt te zijn onder 40-plussers. De Volkskrant schreef er vorige maand al over: de oudere backpacker is in opkomst.

Backpacken 

Met een rugzak op de wereld in leek tot voor kort vooral voorbehouden aan een select gezelschap van tieners en twintigers. Ze kopen een wereldticket, slapen in stapelbedden in goedkope hostels, maken nieuwe vrienden, trekken een tijd samen op en reizen dan weer solo door naar een volgende bestemming. Een full moon party op het strand van Thailand, een stilte retreat in de bergen van Nepal, Spaans leren in Buenos Aires of leren surfen op een tropisch eiland. Het kan allemaal. De wereld ligt aan je voeten.

Vooral vrouwen

Toch lijkt dat solo backpacken op een zekere leeftijd op te houden. Er worden gezinnen gesticht en carrières gemaakt, maar het ene hoeft het ander natuurlijk niet uit te sluiten. In De Volkskrant is te lezen dat het aantal 40-plussers dat solo de wereld in trok in 2017 met 20% toenam tot 540.000 reizigers. Dat blijkt uit Continu Vakantie Onderzoek van de reisbranche. Deze trend van solo reizen onder 40-plussers is al een tijdje gaande, vooral onder vrouwen. Daar hebben ze allerlei redenen voor. Ze willen een break, even weg uit de dagelijkse sleur, tijd voor zichzelf, een nieuwe uitdaging, iets doen wat ze echt leuk vinden, zichzelf hervinden of gewoon nieuwe wereldplekken ontdekken.

Inspirerende boeken

Niet echt een verrassing wellicht, als je kijkt naar de populariteit van boeken als Eat, Pray, Love van Elizabeth Gilbert en Wild van Cheryl Strayed. Beiden zijn verfilmd met respectievelijk Julia Roberts en Reese Witherspoon in de hoofdrol. Het verhaal begint in beide gevallen met een crisis, die leidt tot een solo-reis, die op de één of andere manier verlichting brengt. In Eat, Pray, Love verblijft de hoofdpersoon 3 maanden in Rome, India en Bali. In Wild wandelt de schrijfster 1700 kilometer over de Pacific Crest Trail in het westen van Amerika.

Een stap terugnemen

Alleen reizen is niet alleen op jonge leeftijd een goede manier om je horizon te verbreden en je te bezinnen op je toekomst.  Ook als je in de 40 bent, kan het heilzaam zijn om af en toe even de pauzeknop in te drukken, letterlijk wat afstand te nemen en zo je leven en carrièrre eens onder de loep te nemen zonder dat er de onmiddellijke afleiding is van vrienden, familie en dagelijkse beslommeringen.

Dat kan je natuurlijk doen door in je eentje een moeilijk tocht door de bergen te maken of Italiaans te leren koken in Rome, maar je kan bijvoorbeeld ook vrijwilligerswerk doen op een biologische boerderij, een treinreis maken dwars door Europa of er in je oude minibusje op uittrekken om te zien waar de wind (of eigenlijk dus de weg) je brengt. Er zijn talloze opties.

Heb jij als volwassene al een ‘tussenjaar’ genomen? Laat ons dan je ervaringen weten door een reactie achter te laten.

Wyke Potjer
Geen reacties

Plaats een reactie