opdrachtgever: hetkanWEL
Vandaag vieren we internationale yogadag
De eerste keer dat ik meedeed aan de internationale yogadag woonde ik een zomer lang in New York City. In het kader van de zonnewende had ik me opgegeven om midden op Times Square met honderden andere yogi’s mee te doen aan een Bikram les. Het was 12 uur ’s middags. Het asfalt smolt onder onze voeten weg. Neon verlichte uithangborden bleven onvermoeibaar knipperen. Het verkeer toeterde en de luidsprekers van de verschillende theaters moedigden ons aan om nog die middag een voorstelling te komen zien. Mind over madness was het toepasselijke thema van die dag, waarvoor verschillende yogalessen gegeven werden op het drukste punt van de Big Apple.
Internationale yogadag
Het was het jaar 2012 en hoewel yoga op die dag in heel Amerika met een uitgebreid programma in het zonnetje werd gezet, was het officieel nog geen ‘internationale yogadag’. Die traditie begon pas in 2014, toen de pas gekozen Indiase premier Narendra Modi de Verenigde Naties toesprak tijdens de algemene vergadering. “Yoga is Indiaas cadeau aan de wereld,” zei hij en hij stelde voor om 21 juni officieel tot Internationale Yogadag uit te roepen. Het voorstel werd zonder enige tegenstem aangenomen en sindsdien wordt deze dag met groeiend enthousiasme over de hele wereld gevierd.
India promoot yoga, ook in Nederland
De Indiase overheid trekt jaarlijks 2,5 miljoen euro uit om yoga te promoten. Ook de ambassades krijgen hiervan een kleine bijdrage. Zo organiseerde de Indiase ambassade in Den Haag afgelopen zondag een eendaags festival op het Museumplein in Amsterdam. Honderden Nederlanders verzamelden zich om de zonnegroet te doen, te mediteren, van Bollywoodmuziek te genieten en vegetarisch te eten.
Yoga is meer dan alleen fitness
Yoga is meer dan alleen fitness. “Vegetarisch of veganistisch eten maakt deel uit van de yogi-levensstijl,” liet de Indiase ambassadeur in Den Haag eerder deze week aan de NOS weten. “Zo promoot je een liefde voor de natuur, geweldloosheid en gebruik je bovendien weinig CO2.” Ook de Indiase premier Modi noemde yoga als middel tegen klimaatbestrijding in zijn speech voor de VN in 2014.
Het achtvoudige pad van Patanjali
Yoga bestaat uit meer dan alleen fysieke poses. Er ligt een hele filosofie aan ten grondslag, die een paar honderd jaar voor Christus werd beschreven door de Indiase filosoof Patanjali als het ‘achtvoudige pad’. Dit pad begint met de beschrijving van tien morele levensprincipes waaraan we ons zouden moeten houden om uiteindelijk verlichting te bereiken. Denk daarbij aan zaken als geweldloosheid, het afzweren van hebzucht, discipline en overgave. Actuele thema’s als veganisme, ontspullen, minimalisme en dagelijkse meditatie sluiten daar perfect bij aan.
Yoga, de cijfers
De populariteit van yoga is de afgelopen decennia enorm toegenomen. Uit onderzoek van Vereniging Yogadocenten Nederland blijkt dat 1,6 miljoen Nederlanders aan yoga doen. Dat is 12% van de bevolking, waarvan 9% regelmatig lessen volgt in een yogastudio. Deze Nederlandse yogi’s geven jaarlijks 325 miljoen euro uit aan yoga en yoga gerelateerde spullen, een behoorlijk hoog bedrag. Verder blijkt dat het aantal yogi’s tussen 2010 en 2015 in Nederland met maar liefst 16% is gestegen. Wereldwijd deden in 2016 2 miljard mensen aan yoga. Dat het nog steeds ‘hip and happening’ is, blijkt ook uit een artikel van de Britse krant The Independent van deze week. Onder de titel ‘what’s hot en what’s not’ in 2019, bleek dat yoga andere bewegingssporten verslaat en met stip op één komt. Het is zelfs zo trendy, dat een modemerk één van hun modellen de runway op stuurde met een yogamat onder haar arm om de collectie van de lente/zomer 2019 te showen.
Programma van vandaag
Ook in Nederland wordt Internationale Yogadag vandaag gevierd. De website yoga-dag biedt een overzicht van meer dan 25 yoga evenementen in ons land. Zo bieden verschillende yogascholen vandaag gratis lessen aan, maar er zijn ook grotere evenementen, zoals die van Good Life Yoga Maastricht. Daar leggen ze vandaag 1000 matten neer voor 1000 mensen om yogadag te vieren.