Top
hoest

Chocola lijkt een goed medicijn tegen hoesten te zijn

Goed nieuws, zeker in deze wintermaanden als het griepvirus actief is en een deel van de bevolking hoestend en proestend onder de wol ligt. Chocola lijkt namelijk beter te helpen tegen hardnekkige hoest dan bijvoorbeeld codeïne, dat vaak in hoestmedicatie zit. Dit is hoe het werkt.

Brits onderzoek

Professor Alyn Morice van de Britse Hull University staat internationaal bekend als ‘hoestexpert’. Hij stelt dat wetenschappelijk onderzoek uitwijst dat chocola waarschijnlijk het beste middel is om de keel te kalmeren. Patiënten die hoestmedicatie op basis van cacao namen, hadden binnen twee dagen zichtbare verbeteringen in hun symptomen. Dit bleek uit onderzoek onder 163 patiënten.

Verzachtende werking

Het is niet het eerste onderzoek dat uitwijst dat chocola goed kan helpen tegen hoest. Onderzoekers van het Imperial College in Londen kwamen al eerder tot de ontdekking dat theobromine, dat in cacao zit, hoest beter kan onderdrukken dan bijvoorbeeld codeïne, dat in veel hoestmedicatie zit. Dit komt door de verzachtende werking ervan.

Beschermend laagje

Omdat chocola stroopachtiger is dan de meeste hoestmedicatie, lijkt het beter geschikt om een laagje te vormen rondom de zenuwuiteinden in de keel. En het zijn juist die zenuwuiteinden die ervoor zorgen dat je gaat hoesten. Daarnaast lijken er van nature hoest onderdrukkende ingrediënten in cacao te zitten, die een kalmerend effect hebben.

Warme chocomelk

Overigens is het niet zo dat alle cacao helpt tegen hoest. Warme chocolademelk werkt bijvoorbeeld niet. Dit komt omdat de cacao dan dermate verdund is, dat het stroperige effect weg is. In andere woorden: het baant zich te snel een weg door de keel waardoor er geen beschermend laagje gevormd kan worden rondom die zenuwuiteinden. Volgens Morice is het beste om op een stuk pure chocola te zuigen, zodat dit langzaam in je mond smelt. En met puur, bedoelen we echt puur: 70%, 80% of misschien zelfs 90%. Want hoe puurder en onbewerkter de chocola, des te groter zijn de gezondheidseffecten.

Proef op de som

Het verhaal van Morice kwam overigens niet zonder kritiek. Hij lijkt met zijn onderzoek vooral een hoestdrank aan te prijzen waar cacaobestanddelen in verwerkt zijn en dus neigt het naar reclame, al ontkent hij dat zelf ten stelligste. Omdat ik op dit moment aan het einde van mijn wintergriep nog behoorlijk aan het hoesten ben, besloot ik de proef op de som te nemen. Misschien beeld ik het me in, maar een stukje pure chocola (80%) lijkt inderdaad een kalmerend effect te hebben. En als het dan niet op mijn keel is, dan toch op z’n minst op mijn humeur. Conclusie: baat het niet, dan schaadt het zeker niet.

Wist je dat vlierbessensap ook heel goed helpt tegen griep? Heb jij nog meer tips om griep,  verkoudheid en hoesten op een natuurlijke manier te lijf te gaan? Laat het ons dan vooral weten door een reactie achter te laten.

Wyke Potjer
Geen reacties

Plaats een reactie