Top
kledingdieet

Het is tijd voor een kledingdieet

De mode-industrie is na de olie-industrie de grootste vervuiler van de wereld. Naar schatting is textiel verantwoordelijk voor tien procent van de wereldwijde CO2-uiststoot. Omdat de kleding in het Westen zo goedkoop is, is de productie in tien jaar tijd (1994 – 2014) met maar liefst 400% toegenomen.

De Nederlandse consument koopt per jaar gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken en doet er 40 weg. Gemiddeld hebben we 173 stukken in de kast hangen, blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Daarvan liggen zeker 50 stuks al langer dan een jaar ongebruikt in de kast. Ik zou zeggen: neem de proef op de som en check je eigen kledingkast. Hoeveel stuks (nieuw en vintage) heb jij? En hoeveel daarvan draag je al langer dan een jaar niet?

Kledingdieet

Onderzoeker Irene Maldini laat in een interview met de NOS weten dat we niet van de kledingindustrie hoeven te verwachten dat zij de kledingberg kleiner zullen maken. “Uiteindelijk wil de industrie groeien en dat betekent meer kleding verkopen. Daarom is er voor de consument een belangrijke rol weggelegd om kledingverspilling te verminderen.”

Het is tijd voor een kledingdieet, vindt ook Milieu Centraal. Want minder kleding kopen, scheelt tonnen CO2. Als iedere Nederlander één kledingstuk per jaar minder koopt, heeft dat hetzelfde effect als dat heel Rotterdam een jaar lang vegetarisch eet. Als iedere Nederlander drie kledingstukken minder koopt, scheelt dat zelfs 950 kiloton CO2.

Love your clothes

Minder kleding kopen lijkt de enige manier om de kledingberg te laten krimpen. De campagne Love your clothes van Milieu Centraal laat zien hoe je zo lang mogelijk van je kleding kan genieten. Zo vind je er tips om kleding van goede kwaliteit te herkennen, maar ook hoe je goed voor je kleding kan zorgen,  hoe je vervelende vlekken van bijvoorbeeld zonnebrand kan verwijderen en hoe je je kleding kan repareren.

Refashionista

Mocht je toch behoefte hebben aan ‘nieuwe’ kleding in je kast, dan kan je je kleding natuurlijk altijd ruilen of tweedehands iets nieuws op de kop tikken. Je kan natuurlijk ook een beroep doen op je creativiteit door je kleding te vermaken, nieuwe combinaties te zoeken of je look te vernieuwen met andere accessoires. Online zijn verschillende sites te vinden van zogenaamde ‘refashionista’s’, die laten zien hoe je je kleding kan vermaken tot een geheel nieuw en geliefd kledingstuk.

Project 333

Wil je het extremer aanpakken en grondig minimaliseren? Dan kan dat door de uitdaging van Project 333 aan te gaan. Mensen die hieraan meedoen dragen drie maanden lang maximaal 33 kledingstukken. Uit ervaringen van deelnemers blijkt vooral dat het niet zo onmogelijk is als het in eerste instantie lijkt (het lukt op vakantie ten slotte ook). Bovendien word je er veel creatiever van. Omdat je er toch niet elke dag hetzelfde uit wil zien, word je gedwongen om nieuwe combinaties te maken en dus creatiever om te gaan met je 33 kledingstukken.

Hoe verlaag jij de ecologische voetafdruk van je kledingkast? Tips zijn altijd welkom!

Wyke Potjer
Geen reacties

Plaats een reactie