Top
certificaat

Dit is wat het B Corp certificaat betekent voor familiebedrijf Van Wijhe Verf

Het familiebedrijf Koninklijke Van Wijhe Verf uit Zwolle, producent van Wijzonol Bouwverven, is al sinds 2016 B Corp gecertificeerd. “We hebben net een hercertificering doorstaan,” vertelt algemeen directeur Marlies van Wijhe trots. Daarbij heeft het bedrijf het puntenaantal van 91 naar 98 weten te verhogen. “We zijn het eerste chemische bedrijf ter wereld dat B Corp gecertificeerd is. Met dit certificaat toon je de buitenwereld dat je als bedrijf écht goed bezig bent en niet aan ‘greenwashing’ doet.” 

Vragenlijst

“In eerste instantie was ik niet geïnteresseerd in een B Corp certificaat, omdat ik het niet kende. Maar toen attendeerde iemand uit mijn duurzaamheidsnetwerk me erop en zei: dit is echt iets voor jullie! Ik werd nieuwsgierig en wilde kijken hoever we zouden komen. Het werd een soort competitie voor me. We hebben eerst de quickscan gedaan en zijn daarna met een aantal collega’s de vragenlijst gaan invullen. Tot drie keer toe dacht ik: ik stop ermee, want het kost echt veel tijd. Je komt vragen tegen over thema’s waar je nog niks mee doet of waar je nog nooit aan gedacht hebt. Duurzaamheid is zo’n complex verhaal. Het invullen van de vragenlijst verruimt echt je blikveld.”

Puntensysteem

Tijdens het proces word je begeleid door het Nederlandse kantoor van B Corp. “Na het indienen van de vragenlijst heb je daar een aantal sessies waarbij je jouw verhaal echt moet onderbouwen met feiten. Daarbij worden je antwoorden langs vijf assen gelegd: governance, workers, community, environment en customers. Om het certificaat te krijgen, moet je minimaal 80 punten halen. Wij haalden er 91. We waren zo trots!”

Een handig handvat

Elke drie jaar volgt een hercertificering en is er dus ruimte om je score te verbeteren. Daarbij bepalen bedrijven zelf op welke vlakken ze zich verder willen ontwikkelen. “Er zijn heel wat punten te verdienen. B Corp is een handig handvat om je te helpen zoeken naar waar je binnen je bedrijf verbeteringen kan doorvoeren. Het helpt je echt bij de stappen, die je wilt zetten. Je scores worden online bijgehouden, waardoor je voortdurend ziet op welke vlakken je vooruitgaat. Dat maakt het een leuk en dynamisch systeem.”

Duurzaamheid als missie

“Dankzij B Corp ontstaat er een soort beweging naar duurzaamheid binnen het bedrijf. Iedereen is erbij betrokken en we willen allemaal hoger scoren. We stimuleren elkaar voortdurend met de opmerking dat iets meer punten oplevert. Het is een tweede natuur geworden en zit al echt in de genen van ons bedrijf. Duurzaamheid drijft ons in alles wat we doen, het is onze missie en helpt ons bij het nemen van beslissingen en het maken van keuzes.”

Erkenning

“B Corp zorgt ook voor erkenning. Het wekt vertrouwen en het laat zien dat een gezond bedrijf niet alleen om winst draait, maar ook om duurzaamheid. Die twee gaan goed samen en dat kunnen wij laten zien. Daarmee maak je het verschil en onderscheid je je als bedrijf. Zo zien onze stakeholders bijvoorbeeld dat we stappen maken en op de goede weg zitten. Laatst kregen we nog een groot compliment van één van onze klanten, die zei: volgens mij zijn jullie het meest duurzaam bezig in de markt.”

Toekomst

“Wij zijn een familiebedrijf en familiebedrijven zijn bij uitstek geschikt om B Corp op te pakken. We hebben van oudsher een lange termijnvisie. Als je continuïteit wil garanderen, is duurzaamheid een belangrijk onderdeel daarvan.”

“Als we over tien jaar terugkijken, zie je dat we nu middenin een transitie zitten. Het is niet makkelijk: je moet soms wennen aan een aantal ideeën en er zijn uitdagingen waar je oplossingen voor moet vinden. Er moet op een aantal vlakken hard geschakeld worden. Maar als je dat op je eigen terrein goed probeert te doen, dan helpt dat echt voor de toekomst.”

Van Wijhe Verf is partner van MVO Nederland en deelnemer aan het Koplopernetwerk.

Wil jij ook de impact van je bedrijf verbeteren? En meer weten over B Corp certificering? Kom op 24 januari naar De Groene Bubbel Voorbij, het Nieuwjaarsevent 2019 van MVO Nederland. En speel een potje B Corp Bingo in het Futureproof Lab.

Wyke Potjer
Geen reacties

Plaats een reactie