Minister Bruins draagt pak van afval op Prinsjesdag
Minister Bruins van Medische Zorg en Welzijn, draagt op Prinsjesdag een pak dat is gemaakt van 100% gerecycled textiel. De stof is gemaakt van snijafval, dat opnieuw tot garen is gesponnen. De pionierende start-ups Khaloom en UPSET ontwikkelden dit pak van minister Bruins samen met Suitsupply.
Opvallend rode jurk
Eerder dit jaar droeg minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking tijdens de handelsmissie in India ook al een jurk gemaakt van afval. Deze opvallend rode jurk was ontworpen door topdesigner Ronald van der Kemp. Hij is bekend van zijn werk voor sterren als Beyoncé en Lady Gaga. Nu hebben dezelfde ondernemers het textielafval dus omgetoverd tot een stijlvol herenpak. Dit keer in samenwerking met Suitsupply.
Dit pak bespaart 5 kilo CO2
“Met de productie van dit pak hebben we zo’n 5 kilo CO2, 300 gram pesticiden en 6.500 liter water bespaard in vergelijking met reguliere productie,” zegt Pals Brust. Hij is oud-CEO van C&A en initiatiefnemer van UPSET. UPSET verzorgde samen met betrokken bedrijven de garen. Khaloom, een Indiase start-up die zich inzet voor eerlijke en ambachtelijke productie, heeft de garen voor het pak van minister Bruins met de hand gewoven tot stof. Suitsupply zorgde voor het design en de verdere productie.
Textiel industrie
Uit cijfers van MVO Nederland blijkt dat er per jaar maar liefst 80 miljoen kilo aan nieuwe kleding wordt geproduceerd. De Nederlandse mode industrie houdt per jaar 21,5 miljoen kledingstukken over. In totaal worden 1,2 miljoen nieuwe kledingstukken per jaar vernietigd. Vorige week kondigde Burberry gelukkig al aan te stoppen met het verbranden van onverkochte nieuwe kleding.
Radicaal verduurzamen
“Innovaties als deze hebben we nodig om sectoren radicaal te verduurzamen,” zegt Maria van der Heijden van MVO Nederland. “Dit pak laat zien welke mogelijkheden ontstaan als duurzame pioniers en mainstream bedrijven gaan samen werken.”
Het pak van minister Bruins is het resultaat van de circulaire textielketen, die is opgezet door Nederlandse bedrijven en MVO Nederland. Met gebruik van een nieuwe technologie wordt snijafval verwerkt tot zeer hoge kwaliteit garen, in dit geval van katoen en zijde. Daar kan je prachtige stoffen van maken, zo toont ook dit pak. Bovendien bespaar je er enorme hoeveelheden water, CO2 en pesticiden mee.
Wat vind jij van dit pak van minister Bruins? Laat het ons weten via een reactie.