Top

Het huis van de toekomst rolt uit een 3D-printer

Het begint erop te lijken dat het 3D-printen van een volledig huis de toekomst heeft. Niet alleen gaat het bouwen van een huis met een 3D-printer snel, maar het is ook goedkoop en duurzaam. Dat bewees de Amerikaanse start-up ICON maar weer eens op het jaarlijkse South by South West festival in Austin, Texas. Daar presenteerden ze de plannen voor een huis van 60 vierkante meter, dat binnen 24 uur gebouwd kan worden voor amper 4.000 dollar.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar als het lukt, kan deze manier van bouwen nog wel eens dé oplossing zijn voor het wereldwijde huizentekort. Volgens het World Resources Institute hebben 1,2 miljard mensen op deze wereld nog steeds geen fatsoenlijk huis. Dat aantal zal volgens de voorspelling tot 2025 alleen nog maar groeien tot 1,6 miljard mensen.

Honderd huizen in El Salvador

ICON werkt samen met de non-profit organisatie New Story, gespecialiseerd in het bouwen van huizen voor mensen in Haïti, El Salvador en Bolivia. Volgend jaar willen ze bij wijze van test 100 huizen bouwen in El Salvador. Dit huizen bestaan uit een woon-, slaap-, badkamer en een klein balkon. De kosten daarvan bedragen nu nog zo’n 10.000 dollar, maar het bedrijf verwacht die kosten nog te kunnen drukken. Dan willen ze ook huizen in Amerika gaan bouwen en in andere landen.

Eerste geprinte woonhuis

Het is natuurlijk niet de eerste keer dat er een volledig huis gebouwd wordt met een 3D-printer. Vorig jaar haalde een start-up uit San Fransisco nog het nieuws met een huis van 38 vierkante meter dat binnen 24 uur ter plekke uit de 3D-printer rolde. Dit huis kostte iets meer dan 10.000 dollar. Het grootste deel van die kosten werden opgeslokt door de ramen en deuren.

Urban cabin

Ook in Amsterdam werd twee jaar geleden de ‘urban cabin’ gebouwd met behulp van een 3D-printer. Dit minihuisje van afbreekbaar plastic werd ontworpen en gemaakt door DUS Architects, die ook betrokken zijn bij de plannen voor een 3D grachtenpand in Amsterdam Noord. Deze plannen haalden wereldwijd de pers, maar helaas is het pand er nog niet.

Voordelen van bouwen met een 3D-printer

Voordeel van het bouwen met een 3D printer is dat het huis ter plekke op maat gemaakt wordt. Er gaat dus geen kostbare tijd of materiaal verloren met het op maat maken van voorgefabriceerde bouwblokken. Omdat de grondstoffen meteen terplekke het eindproduct maken, op maat, is er ook geen afval.  Die voorgefabriceerde materialen hoeven bovendien niet ingepakt te worden en ook niet vervoerd te worden naar de bouwplaats. Als het een beetje meezit, kan hierdoor in de toekomst echt lokaal gebouwd worden zonder van over de hele wereld je materiaal te moeten inslaan.

Wat vind jij van het 3D-geprinte huis van ICON? Laat het ons weten. 

Wyke Potjer
Geen reacties

Plaats een reactie