Top

In deze twaalf gemeenten komt dit najaar een tiny forest

Twaalf gemeenten gaan dit jaar nog hun eerste Tiny Forest planten. Een Tiny Forest is een dicht begroeid inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Zo’n minibos in de buurt zorgt voor een gezondere leefomgeving in de stad en brengt buurtbewoners dichter bij elkaar. Bovendien zorgt het voor biodiversiteit, luchtzuivering, CO2-opslag, verkoeling op warme dagen en houdt het minibos water vast bij zware regenval als het riool het niet meer aankan.

Vijfenvijftig gemeenten meldden zich aan

De gemeenten zijn dan ook enthousiast. Maar liefst vijfenvijftig hebben zich aangemeld om partnergemeente te worden, nadat IVN Natuureducatie in juni een oproep had gedaan. Hieruit zijn de eerste twaalf geselecteerd, die in de komende drie jaar samen 56 minibossen gaan aanleggen. Dit doen ze in samenwerking met IVN, scholen en buurtbewoners.

Twaalf gemeenten

Er staan al wel wat tiny forests in Nederland, maar dit is de eerste keer dat IVN op zo’n grote schaal afspraken maakt met gemeenten. Die gemeenten zijn: Almere, Alphen aan den Rijn, Apeldoorn, Den Bosch, Goes en omstreken, Groningen, Hardenberg, Leiden, Maastricht, Meppel, Uithoorn en Utrecht.

Minimaal 100 tiny forests

Deze gemeenten spelen een sleutelrol om het grotere doel van IVN te bereiken, namelijk vóór 2021 minimaal 100 tiny forests planten. Hiervoor zoekt het IVN nog 12 andere gemeenten, zodat in totaal 24 gemeenten elk minimaal vier minibossen plant. In het voorjaar van 2019 kunnen alle gemeenten zich (opnieuw) aanmelden om partnergemeente Tiny Forests te worden.

Dichterbij de natuur

Door verstedelijking en digitalisering lijkt de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. Om hier iets aan te doen, wil IVN dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt. In de bossen worden meer dan 40 inheemse bomen en struiken geplant. “De bomen worden op verschillende hoogtes geplant,” vertelt Daan Bleichrodt van het IVN aan de NOS. “Op die manier valt het bosje als een soort 3D-puzzel in elkaar.”  Het is de bedoeling dat schoolklassen les gaan krijgen over de natuur in de minibossen.

Onderzoek Wageningen University

Wageningen University is bezig met onderzoek naar de effecten van een tiny forest. Uit twee proefprojecten blijkt dat er ook veel dieren op de minibossen afkomen. “Dat gaat van hele kleine insecten tot konijnen of mollen,” vertelt Fabrice Ottburg, ecoloog van de universiteit, aan het NOS Radio 1 Journaal. Hij voegt hieraan toe dat als 100 à 200 mensen zich hierdoor laten inspireren en tien vierkante meter in hun tuin aan tiny forests planten het écht ergens op begint te lijken.

Zou jij een tiny forest in je tuin willen? Laat het ons weten.

Foto van IVN Natuureducatie. 

Wyke Potjer
Geen reacties

Plaats een reactie