Top

Medische maaltijden: voeding als medicijn

Hippocrates, de grondlegger van de westerse geneeskunde, zei het al: laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Gedurende de afgelopen 2300 jaar zijn we daar enigszins vanaf geweken met onze pillenindustrie, maar voeding als medicijn is terug. In San Francisco is een ‘food farmacy’ opgericht, die voeding als medicijn voorschrijft als aanvulling op het reguliere medische traject. En in Nederland wordt medical meals ingezet om met voeding de gezondheid van patiënten te verbeteren.

Food Box

Het concept van de foodbox is al langer bekend. Verschillende leveranciers bieden dozen aan met daarin alle ingrediënten voor een verse en gezonde maaltijd. Op die manier ben je weinig tijd kwijt met het zoeken naar recepten en het doen van boodschappen, maar heb je wel de voordelen van een gezonde zelfgemaakte maaltijd.

Medical Meals

Medical Meals wil dit concept van de foodbox inzetten als ‘medicijn’. Dat wil zeggen dat de medische foodbox wordt afgestemd op ziekten waar voeding kan helpen bij het verbeteren van de gezondheid. Het dient dus als ondersteuning en wordt onderdeel van het behandelplan. Daarom zijn er ook verplicht medische specialisten en voedingsdeskundigen betrokken bij het samenstellen en voorschrijven van de box. De samenstelling van de foodbox kan in de loop van de behandeling dan ook worden aangepast, net zoals voorgeschreven medicijnen kunnen worden aangepast.

Bij welke ziekten kan Medical Meals helpen?

De lijst met ziekten die in aanmerking komen voor Medical Meals is samengesteld door een team van deskundigen, die verbonden zijn aan de Wageningen Universiteit (WUR), het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Radboud UMC. Het gaat om:

  • Cardiovasculaire ziekten
  • Diabetes Mellitus type 2
  • Nierziekten
  • Diverse darmaandoeningen

Verder wordt gezonde voeding als veelbelovend gezien ter ondersteuning in de behandeling van Chronische Obstructieve Longziekten (COPD) en kanker. Wel is bij bijvoorbeeld diabetes type 2 meer verbetering zichtbaar dan bij een voedingsprogramma voor darmkanker.

Food Farmacy

Ook in Amerika zijn ze druk bezig met het inzetten van voeding als onderdeel van het behandelplan bij verschillende ziekten. In San Francisco werd de ‘food farmacy’ opgericht als onderdeel van The Silver Avenue Family Health Center.  Hier kunnen mensen met een hoge bloeddruk of diabetes terecht voor voorlichting over voeding, recepten en instructies over hoe ze het eten klaar moesten maken. Hiervoor hebben ze wel een verwijsbrief van een arts nodig. De ‘food farmacy’ is zo succesvol dat er dit jaar nog vier nieuwe vestigingen geopend worden.

Boston Medical Center

Ook in Boston is een soortgelijk initiatief van het Boston Medical Center: the Preventative Food Pantry heet het. Hier worden mensen behandeld met kanker, HIV/Aids, prikkelbare darm syndroom (PDS), diabetes, obesitas en voedselallergie. De patiënten wordt voorgeschreven om twee keer per maand langs te komen om zo genoeg voedsel op te halen voor drie of vier dagen aan maaltijden. Op die manier ondersteunen ze nu 7.000 mensen per maand met voeding, die ze gedeeltelijk zelf verbouwen op het dak van het medisch centrum.

Wyke Potjer
Geen reacties

Plaats een reactie