Top

Verplaatsbare microwoningen als oplossing voor de woningnood

Een maand geleden schreven we al over de verplaatsbare, duurzame woningen op Texel, die ingezet werden om de woningnood op het eiland tegen te gaan. Vrijdag stond in De Volkskrant dat ook de gemeentes Nijkerk en Den Bosch tijdelijke microwoningen hebben neergezet als oplossing voor de woningnood. En daarmee lijkt een heuse trend te ontstaan. Het tiny house als oplossing voor een schrijnend tekort aan betaalbare woningen.

Tiny House als oplossing

Marjolein in t Klein van Tiny House Nederland laat in een reactie hierop dan ook nog maar eens weten dat tiny living iets meer is dan alleen een oplossing voor woningnood. Het is een woonvorm met een duidelijke filosofie. “De tiny house beweging draait om beweegredenen zoals zorgen over de klimaat- en milieuproblematiek en de wens meer in verbinding met elkaar en met de natuur te wonen en te leven.” Ontspullen, minimaliseren en zelf bepalen hoe en waar je woont, al dan niet zelfvoorzienend, spelen daarbij een belangrijke rol. Het motto is niet voor niets: minder huis, méér leven. Oftewel: care less about what you own, care more about how you live.

Wat zijn de wensen van de inwoners?

Marjolein schrijft, dat bouwend Nederland heeft gezien hoe populair tiny houses zijn geworden. “Ze bedachten prefab modellen en zetten die in de markt als dé oplossing voor het nijpend woningtekort.” De toekomstige bewoners worden daarbij niet geraadpleegd. Het advies van Tiny House Nederland is nou juist precies om dat wél te doen. “Klein wonen wordt nu opgepakt vanuit het oogpunt van woningnood en dat vraagstuk moet zeker opgelost worden. Maar vergeet daarbij de wensen en behoeften van de bewoners niet. Hoe willen zij wonen?” Woongrond is kostbaar in Nederland en daar moeten we dan ook zorgvuldig mee omgaan.

Tiny living is een lifestyle keuze

Ook tiny house bewoner Wendy van Leeuwen reageerde al eens op het fenomeen van tiny houses als oplossing voor de woningnood. Begin dit jaar vertelde ze in het KRO-NCRV-programma De Monitor, dat een tiny house in de eerste plaats een lifestyle keuze is. “Het was onze droom om in een klein, zelfvoorzienend en verplaatsbaar huis te wonen,” zegt ze. “Een tiny house is niet alleen betaalbaar, maar vooral ook duurzaam, verplaatsbaar en esthetisch mooi, zonder opsmuk.”

Betaalbaar wonen

Toch lijken de gemeenten nu vooral te blijven hangen op het woord ‘betaalbaar’. Zo schrijft De Monitor, dat in de Woonagenda 2017-2018 van de gemeente Den Bosch is te lezen dat ze microwoningen als geschikte ‘nieuwe woonvorm’ zien voor met name kleine huishoudens. Want de huizen zijn niet alleen klein, maar ook betaalbaar. En daarmee kunnen ze een alternatief zijn voor mensen die op de reguliere woningmarkt geen plek kunnen vinden.

Tijdelijk wonen

Door de woningen als ‘tijdelijk’ te bestempelen hoeft er niet zo lang gewacht te worden op een bestemmingsplan. In Nijkerk mogen de woningen bijvoorbeeld tien jaar blijven staan. Ook in Den Bosch moeten de woningen in 2026 weg, tenzij het bestemmingsplan dus wordt aangepast. En daar zit ‘m meteen de crux.  Want, zo is in de Volkskrant te lezen, niet het bouwen van huizen kost tijd, maar juist de ‘juristerij’: een huis is binnen een jaar gebouwd, maar het bestemmingsplan kost veel meer tijd. De microwoningen uit beide gemeenten zijn verplaatsbaar en dus ergens anders weer op te bouwen, al dan niet tijdelijk.

Tijdelijk is vaak permanent

Tijdelijke woningen om de woningnood tegen te gaan, is overigens geen nieuw fenomeen. Marja Elsinga, hoogleraar woonbeleid en woningmarkt aan de TU Delft, geeft in de Volkskrant als voorbeeld Vogeldorp en Disteldorp in Amsterdam Noord. Deze woningen werden rond 1918 als tijdelijke woningen neergezet om de extreme woningnood van die tijd op te lossen. De woningen staan er nog steeds en zo zijn er legio voorbeelden. “Tijdelijk is vaak permanent,” zo stelt de hoogleraar dan ook.

Het huis in de foto is de Heijmans One, het verplaatsbare huis voor eenpersoons huishoudens, die in Nijkerk staat, maar ook in gemeenten als Breda en Weert. We schreven al eerder over dit tiny house op hetkanWEL

Wat vind jij: zijn de tijdelijke microwoningen een goede oplossing voor het woningtekort? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.

Wyke Potjer
Geen reacties

Plaats een reactie