Top

Deze familie woont in een zelfgebouwde, duurzame iglo in de poolcirkel

In het hoge noorden van Noorwegen, vlakbij de poolcirkel, woont de familie Hjertefølger in een moderne iglo. Onder een koepel van glas hebben ze een duurzaam huis gebouwd van materialen als zand, water, stro, klei en hout. De koepel beschermt het huis tegen extreme weersomstandigheden als harde wind en hevige sneeuwval. Het zorgt ook warmte. Tegelijkertijd doet het dienst als een kas waar de familie hun eigen groente en fruit verbouwt.

Wonen bij de zee

De droom van de familie Hjertefølger begon in 2013 toen ze op het Sandhornøya eiland aan hun woning gingen bouwen. “Ik wilde altijd al bij de zee wonen,” vertelt Ingrid Hjertefølger in de film The Heart Followers. “De zee is zo mooi en het geeft me een gevoel van vrijheid en geluk.” Ze heeft het huis samen met haar man Benjamin gebouwd. “We luisterden alleen naar onszelf en naar wat wij wilden doen. We gingen er helemaal voor. Om dan het resultaat te zien van waar we zo lang aan hebben gewerkt, is enorm bevredigend.”

Duurzaam wonen

Naast het feit dat het huis van duurzame materialen is gemaakt, verbouwt de familie van zes grotendeels hun eigen voedsel. Voor de irrigatie van de planten gebruiken ze grijs en zwart water. Dat gebeurt automatisch met behulpt van een timer. Het plantaardige afval wordt verwerkt tot compost. Omdat de koepel het huis drooghoudt en beschermt tegen alle weersomstandigheden, kan het een eeuwigheid mee zonder dat de muren moeten worden bijgewerkt of geschilderd. Het glas van de koepel biedt een prachtig uitzicht op de bergen, de bossen en de zee. In de donkere wintermaanden, als de zon zich niet laat zien, is er het dansende noorderlicht.

Hartenvolgers

De naam Hjertefølger betekent trouwens hartenvolger en dat is niet geheel toevallig. De familie veranderde hun achternaam, omdat het woord ‘hartenvolger’ voor hen zowel een belofte, een statement als een herinnering is. “Het is wie we zijn, waar we in geloven en hoe we leven,” vertelt Ingrid in haar Ted Talk van afgelopen zomer. “Dat wat ons hart vult met vreugde, passie en enthousiasme is de richting die we moeten gaan. En voor ons is het volgen van ons hart dit huis, deze naam en een vegan lifestyle.”

“Ik wil laten zien dat het mogelijk is om te doen wat je wilt, ook al is het nog niet eerder gedaan. Er is zoveel mis in de wereld. Het enige wat ik kan doen is mezelf veranderen en mijn levensstijl. Op die manier kan ik invloed uitoefenen op mijn vier kinderen en de mensen om mij heen.”

Foto’s zijn van Ingrid Hjertefølger.

Zou jij zo noordelijk kunnen wonen in deze moderen, duurzame iglo?

Wyke Potjer
Geen reacties

Plaats een reactie