Top

5 alternatieven voor het plastic rietje

Kort geleden kondigde Starbucks aan dat ze plastic rietjes in de ban willen doen. Daarmee scharen zij zich bij een groeiend aantal bedrijven dat ervoor wil zorgen dat we in 2020 geen plastic rietjes meer gebruiken. Het koffiebedrijf haalt met deze actie jaarlijks 1 miljard rietjes wereldwijd uit de circulatie. Goed nieuws dus, want rietjes dragen bij aan de plasticsoep en vormen een serieuze bedreiging voor het zeeleven.

De vraag is dan natuurlijk, wat het alternatief is voor de plastic rietjes waarmee je je ijskoffie, thee, limonade of shake drinkt terwijl je onderweg bent? We hebben er een paar voor je op een rij gezet:

De tuitbeker

Starbucks brengt als alternatief de tuitbeker op de markt. De deksels van deze bekers zijn dus niet meer plat, maar krijgen een soort van tuit. Zo lijkt je beker een beetje op de tuitbeker, die we aan onze peuters geven.  Op deze manier kunnen we onderweg gewoon van onze koude drankjes blijven genieten zonder te morsen.

De vraag is natuurlijk wel: waar zijn die plastic bekers en deksels van gemaakt? Vorig jaar stelde Starbucks al tien miljoen dollar te investeren in het maken van recyclebare bekers voor de warme drankjes. Hopelijk worden ook de bekers voor koude drankjes recyclebaar.

Het papieren rietje

Als alternatief kondigt Starbucks ook aan gebruik te gaan maken van papieren rietjes. Vorige maand kondigde Macdonalds ook al aan over te gaan op papieren rietjes voor de shakes en frisdrank die ze serveren. Ze beginnen hiermee in september in Engeland en Ierland. De maatregel werd aangekondigd, nadat de Britse overheid vorige maand een voorstel deed om alle plastic rietjes in de ban te doen in Groot-Brittannië.

Vorig jaar startte de Lionel Whale Foundation al een actie voor ‘strawless Seattle’, de thuishaven van Starbucks. Meer dan honderd restaurants en organisaties deden mee om het plastic rietjes in de ban te doen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook Starbucks de actie wil beginnen in hun eigen stad.

Nou ben ik toevallig in Seattle als ik dit schrijf en inderdaad: ik heb nog nooit zoveel papieren rietjes gezien. Hoera dus voor Seattle. Wel moet ik opmerken dat ik niet een heel groot fan ben van de papieren rietjes: ze knakken en worden zacht.

Bamboe rietjes

In een Matchabar in Dumbo (Brooklyn, NY) kreeg ik mijn drankje afgelopen week met een rietje, dat gemaakt was van bamboe. Deze rietjes zijn natuurlijk te duur voor eenmalig gebruik, dus als je je drankje mee naar buiten wilde nemen, kreeg je helaas alsnog een plastic beker met plastic rietje mee. Alternatief is natuurlijk dat je je eigen bamboe rietjes koopt en meeneemt voor als je onderweg ergens een koud drankje wil gebruiken. Het neemt immers weinig ruimte in je tas.

In januari zette Katja Schuurman zich al in voor het gebruik van bamboe rietjes met de campagne: stop sucking. Alleen al in Amerika gaan er elke dag 500 miljoen plastic rietjes doorheen, dus gebruik minder vaak rietjes of gebruik bamboe rietjes die je kan hergebruiken, was haar boodschap.

Rietjes van glas

Bij mijn Amerikaanse vrienden zie ik het al jaren terug: de meeneembeker met daarin een glazen rietje. Je neemt de beker mee naar je favoriete tentje om je ijskoffie, thee of limonade bij te vullen en steekt de hele handel (beker en rietje) aan het einde van de dag in de afwasmachine. Op die manier gebruik je helemaal geen wegwerpproducten meer, dus win-win. En het leuke is: met deze rietjes kan je ook nog eens een vrolijk kleurenpallet kiezen, want glazen rietjes komen in alle soorten, maten en kleuren.

Metalen rietjes

Een alternatief voor de herbruikbare bamboe of glazen rietjes zijn de metalen rietjes. Ook deze kan je gewoon in je vaatwasser doen en meenemen in je handtas, voor het geval je onderweg je eigen rietje wil gebruiken. En als je alsnog vindt dat dit te veel ruimte in beslag neemt, dan is er het inklapbare metalen rietje, bedacht door drie Amerikaanse ondernemers. Final Straw heet dit initiatief. De startup haalde 1,8 miljoen dollar op via crowdfundingssite Kickstarter en is inmiddels te koop via Amazon. Dit rietje moet dé oplossing zijn voor de 1,6 rietjes, die de gemiddelde Amerikaan per dag gebruikt.

Maar de simpelste oplossing is natuurlijk om je eigen meeneembeker in je tas te doen, zodat je ten alle tijden zonder te vervuilen je koffie of frisdrank mee kan nemen of kan laten bijvullen.

Ken jij nog alternatieven voor het plastic rietje? Laat het ons weten.

Wyke Potjer
Geen reacties

Plaats een reactie