Top
ecowijk

Zo bouw je je eigen ecowijk

Tien jaar zijn ze ermee bezig geweest om hun eigen droomwijk uit de grond te stampen. Marjan de Blok en Marjolein Smeele, beiden initiatiefnemer van de drijvende ecowijk Schoonschip in Amsterdam Noord. Vorige maand werden eindelijk de eerste drijvende woningen geplaatst en dezezomer moet de wijk dan helemaal af zijn. De dames delen graag hun ervaringen en tips voor het waarmaken van je dromen en het opzetten van je eigen ecowijk of -dorp:

1.Verzamel de juiste mensen om je heen

Het avontuur van Schoonschip begon tien jaar geleden toen Marjan de Blok een filmpje maakte over haar droomwijk en dat op social media deelde. Ze kreeg onmiddellijk reacties en verzamelde al snel een groep van gelijkgestemden om zich heen. “Maak gebruik van de afzonderlijke skills van iedereen. Er moet zoveel gebeuren: netwerken, boekhouden, plannen… Laat iedereen zijn talent inzetten. En maak duidelijke afspraken: wie wil wat, wie kan wat en hoeveel tijd heb je beschikbaar? Natuurlijk hebben we ook ruzie gehad. Het is een echte uitputtingsslag en niet iets wat je er zo maar even bij doet: het kost veel tijd. Aan de andere kant: als je er even doorheen zat, was er altijd wel iemand die het even van je kon overnemen.”

2.Duurzaamheid begint aan de tekentafel

Niet alle architecten hebben kennis van zaken als het om duurzaamheid gaat. Soms moeten ze dus dingen uitzoeken en dat kost tijd. “Zoek samen vooraf uit wat wel en niet kan en waar je eventueel dure vergunningen voor moet hebben. Je wilt niet halverwege het proces gedwongen worden om minder duurzame materialen te gebruiken, omdat de pui die jij hebt gekozen bijvoorbeeld (nog) niet duurzaam kan. Bij ons wilde iedereen z’n eigen droomhuis ontwerpen met een eigen architect. Dat kostte wel wat extra tijd, omdat er op die manier meer partijen om tafel zaten met wie je moest samenwerken.”

3.Blijf zoeken naar mogelijkheden

Het kost tijd om een hele buurt uit de grond te stampen. “In ons geval duurde het tien jaar. Tien jaar waarin veel verandert en dus ook nieuwe mogelijkheden ontstaan. In het begin kregen we op alles ‘nee’: de locatie, de materialen, het schip, de hypotheek etc. Toen we bijvoorbeeld voor de eerste keer gingen kijken naar de huidige locatie van Schoonschip was het een verlaten industrieterrein. We draaiden er absoluut niet warm voor, maar toen zijn we ons gaan verdiepen in de toekomstplannen van de buurt. Inmiddels staat er een halve woonwijk om onze steigers heen gebouwd en is de omgeving helemaal anders dan het toen was. Het is een warm bad waar we in komen.”

4.Ga in een vroeg stadium met woningbouwcoöperaties praten

“Wij wilden het liefst dat er bij Schoonschip ook plek zou zijn voor mensen met een lager inkomen. Daarom zijn we gaan praten met verschillende woningbouwcoöperaties. Dat deden we pas toen we al wat verder waren met ons project, waardoor er eigenlijk niet meer genoeg ruimte was voor wat de coöperaties wilden. Zij wilden bijvoorbeeld een hele steiger afnemen bij ons, maar die waren niet meer volledig beschikbaar. Zorg dus dat je zo snel mogelijk met ze gaat praten, zodat je met zoveel mogelijk partijen een kavel kan ontwikkelen.”

5.Maak gebruik van subsidies

“Er zijn ontzettend veel verschillende subsidies: maak daar gebruik van. Afhankelijk van wat je precies wilt, zijn er verschillende mogelijkheden om geld aan te vragen bij de lokale, regionale of landelijke overheid. En soms zitten subsidies ook in een gek hoekje. Neem echt de tijd om dat uit te zoeken, wat dat is het waard. Er is steeds meer animo voor duurzaam bouwen, dus het wordt ook steeds makkelijker.”

Tot slot

Het bouwen van je eigen droomwijk begint met een plan, maar je moet vooral ook een lange adem hebben, je niet gek laten maken, en je niet laten ontmoedigen door een plek die er om te beginnen nog niet helemaal als jouw droomplek uitziet. Dingen veranderen en je moet flexibel meedeinen op de tijd. Zorg ervoor dat je plannen niet in beton gegoten zijn.

Deze zomer gaat het nieuwe platform van Schoonschip online. Daar vind je alle ervaringen van de initiatiefnemers en tips. Aan het einde van de zomer is de wijk compleet en kan je er ook terecht in het bezoekerscentrum voor meer informatie.

Ben jij ook bezig met het realiseren van je eigen ecobuurt, -dorp of je eigen duurzame huis? Laat het ons vooral weten door een reactie achter te laten.

Lees ook over ecodorp Bolderburen, vlakbij Almere.

 

Wyke Potjer
Geen reacties

Plaats een reactie