Top

Zo ziet de stad van morgen eruit

Rotterdam viert dit weekend de Dag van de Architectuur. Daarbij worden de gebouwen in het Maritiem District, de Wilhelminapier en het Land van Hoboken in de spotlights gezet. Dat gebeurt door middel van rondleidingen, gebiedswandelingen en presentaties. De stad van nu bereidt zich voor op de toekomst en gaat klimaatneutraal en duurzaam bouwen, want met de groeiende verstedelijking moet er behoorlijk worden bijgebouwd.

De cijfers

In 1950 woonde 20% van de wereldbevolking in de stad. Als we op de voorspellingen van de VN afgaan, is dat in 2050 maar liefst 66%. Die verstedelijking groeit het hardst in landen als India, China en Nigeria, die samen goed zijn voor 37% van de stedelijke bevolkingsgroei. Er bestaan op dit moment al 28 zogenoemde megasteden met meer dan 10 miljoen inwoners. Denk daarbij aan steden als Tokio (38,2 miljoen), Jakarta (26,7 miljoen) en Karachi (23,3 miljoen).

Maar ook in Nederland groeien de steden hard. De voorspelling is dat de bevolking van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht de komende jaren met 15% toeneemt. Daarmee krijgen de vier grote steden tot 2030 een derde van de bevolkingsgroei in ons land te verwerken.

Duurzaam bouwen

Gelukkig gebeurt er al veel op het gebied van duurzame stedenbouw. Steeds meer ontwerpers en projectontwikkelaars willen de begeerde BREAAM of LEED certificering voor duurzaam bouwen. Er worden nieuwe materialen en technieken gebruikt om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

We hebben een paar voorbeelden van duurzame architectuur voor je op een rij gezet:

De houten wolkenkrabber

Eerder dit jaar werd bekend dat Tokio de hoogste houten wolkenkrabber van de wereld wil bouwen. Het gebouw moet 350 meter hoog worden en bestaat voor 90% uit hout. In de overige tien procent wordt het hout gecombineerd met staal. Tokio is overigens niet de enige stad, die de lucht in gaat met hout. In Toronto bouwen ze aan een 62 meter hoge wolkenkrabber en Amsterdam krijgt de hoogste houten woontoren van Europa met 73 meter.

Impressie: Sumitomo Forestry Co.

Huizen uit de 3D-printer

De ontwikkelingen in het 3D-printen gaan hard. Eindhoven had vorige week de wereldprimeur met de eerste woonbuurt, waarbij vijf echte huizen uit de 3D-printer zullen rollen. Omdat er met behulp van de printer ter plekke en op maat gebouwd kan worden, is er minder materiaal verlies en is de bouw milieuvriendelijker.

Tiny houses

Deze beweging begon ooit in Amerika, maar heeft inmiddels ook in Nederland een stevige voet aan de grond gezet. Door met minder spullen kleiner te wonen, heb je logischerwijs een minder grote impact op het milieu. De meeste tiny houses worden van duurzame materialen gemaakt, zoals het beroemde wikkelhouse in Almere, dat het wereldnieuws haalde en gemaakt is van golfkarton.

Agenda oktober Tiny House Expo

Wikkelhouse Tiny House Expo

De duurzame buurt

In Parijs zijn ze hard bezig om een hele buurt om te bouwen tot een toonaangevend voorbeeld van duurzaam bouwen. De buurt Clichy-Batignolles moet klimaatneutraal worden, met een slim afvalsysteem, ruimte voor biodiversiteit en handige systemen voor waterzuivering. Ook in Nederland wordt in buurten gedacht als het om duurzaam bouwen gaat. Denk aan de drijvende woonwijk Schoonschip, die dit jaar gebouwd wordt en een initiatief was van de bewoners zelf.

Schoonschip drijvende woonwijk

Het groene gebouw

Tegenwoordig wordt er hard gewerkt aan gebouwen met groene gevels, parken op het dak of zelfs hele stadsboerderijen in het pand zelf. Denk aan The New Farm in Den Haag. Hier wordt de behoefte aan groen samen gebracht met de noodzaak om de groeiende stadsbevolking van voedsel te voorzien. In Shanghai gaan ze nog een stapje verder met het ‘hundred trees complex’ van architect Thomas Heatherwick. In dit complex, dat eruit ziet als een groene heuvel, komen niet alleen woningen en kantoren, maar ook scholen, kinderopvang en winkels.

100 Trees Complex van architect Thomas Heatherwick

Het park van de toekomst

Shanghai is trouwens net zo plat als Nederland, maar waarom zou je daar geen mooi heuvellandschap van kunnen maken? Het Rotterdamse architectenbureau MVRDV ontwierp het Zhangjiang future park. Het park bestaat uit de glooiende daken van onder andere een bibliotheek, een theater en een sportcentrum. Door de groene beplanting zijn de gebouwen extra geïsoleerd.

Zhangjiang future park van MVRDV

Wyke Potjer
Geen reacties

Plaats een reactie