opdrachtgever: MVO Nederland
De cashew is veel meer dan alleen een noot
De cashewnoten van het Nederlandse bedrijf Yespers komen uit Burkino Faso. Daar groeien ze niet alleen, maar daar worden ze ook verwerkt. Dat klinkt logisch, maar dat is het niet. Want over het algemeen worden de cashewnoten uit dit land naar Azië verscheept om daar verwerkt te worden voordat ze geëxporteerd worden naar bijvoorbeeld Europa. Hierdoor is niet alleen de ecologische voetafdruk van de cashewnoot groot, maar verdient Burkino Faso relatief weinig aan de noot. Bovendien worden de cashewappel en de cashewdoppen niet gebruikt. Dat kan anders, dachten de mensen van Yespers daarom.
RECHTSTREEKS IMPORTEREN
“Wat wij graag willen, is een duurzame en sociale voedselketen opzetten. We willen aan de ene kant verspilling tegengaan en aan de andere kant meer banen creëren en dus ook meer inkomsten voor de lokale bevolking genereren,” vertelt Stefan Baecke.
“Dat doen we stap voor stap door simpelweg te beginnen met het rechtstreeks importeren van de cashewnoot vanuit Burkino Faso zelf. Dat klinkt eenvoudig, maar het is moeilijk om de lokale verwerking op een duurzame manier van de grond te krijgen. De noten worden nu goedkoop en efficiënt verwerkt in Azië en dus moet je mee kunnen komen in die wereldmarkt. Dat lukt alleen maar samen met partners. ”
CASHEWAPPEL EN MANGOSAP
“De mogelijkheden liggen letterlijk voor het oprapen,” vertelt Stefan. “Zo bleek bijvoorbeeld al snel dat er maar een klein deel van de cashew wordt verwerkt. De cashewappel bijvoorbeeld niet. Dit bleek ook het geval te zijn bij andere vruchten, zoals de mango. Door gebrek aan lokale verwerking gaat tot 50% van de producten verloren. Dan is de volgende stap (op papier) niet zo moeilijk. Ons doel is om de cashewappel, die een beetje bitter smaakt maar bomvol vitamine C zit, samen met de mango te verwerken tot bijvoorbeeld een sap of siroop. Daardoor gaat de waarde van de cashew én de mango omhoog en voorkom je voedselverspilling.”
CASHEWDOPPEN
Ook de doppen waar de cashewnoten in groeien kunnen gebruikt worden: als energiebron om de verwerkingsfabriek draaiende te houden. “Op die manier maak je het circulair en kan je de impact versnellen,” vertelt Stefan.
OPEN SOURCE
“Wij hopen het verschil te maken door een open source samenwerking, om op die manier in Burkino Faso zelf zo snel mogelijk de transitie voor elkaar te krijgen. Als dat betekent dat andere bedrijven ‘onze’ cashewnoot willen importeren, maar er hun eigen merknaam op willen plakken: alleen maar leuk. De enige voorwaarde die we stellen is dat er niet op prijs wordt geconcurreerd, zodat we niet in een neerwaartse prijsonderhandeling terecht komen. We proberen immers de maatschappelijke kosten op te lossen en dat gaat veel verder dan een euro meer of minder voor een zakje cashews. We willen de ecologische voetafdruk verlagen en de verspilling tegengaan, want dat is de prijs die je betaalt voor goedkope noten.”
Yespers is lid van het koplopernetwerk van MVO Nederland en werkt samen met bedrijven uit de agrifoodsector aan projecten tegen voedselverspilling. Wil je meer weten? Neem contact op met Gerard Teuling.
Bron: Yespers