Top

Een groene broedplaats in het centrum van Utrecht

The Green House in Utrecht is veel meer dan alleen een duurzaam restaurant. Het is een urban farm, een green hub, een broedplaats en een showcase in één. In het gebouw is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecyclede materialen. De kaart bestaat voor 80% uit groente. De smaakmakers en kruiden in de gerechten komen uit de eigen kas boven het restaurant. Er wordt zoveel mogelijk stekkerloos gekookt, zodat het energieverbruik laag blijft. En er zijn drie themazalen rondom circulariteit waar bedrijven en ondernemers terecht kunnen voor vergaderingen, workshops of andere evenementen.

“Het idee voor The Green House komt van Ernest van de Voort,” vertelt Karlijn van Kollenburg. “Hij is concept manager bij Albron Catering en wilde graag onderzoeken hoe je eten en drinken op een zo duurzaam mogelijke manier kan aanbieden.” In The Green House wordt dan ook echt geëxperimenteerd. Zo is het meubilair niet in het bezit van het restaurant, maar geleased en is er een keuken waarin nu al grotendeels stekkerloos gekookt wordt. Dit vereist een iets andere, creatieve manier van koken waarbij de gerechten op een energiezuinige manier gekoeld en verwarmd worden. De opgedane kennis wordt dan weer gedeeld met andere bedrijven.

DE KAS

Boven het restaurant is een kas gebouwd, dat gebruik maakt van ledverlichting. “Dat licht zorgt voor de beste groei van de planten en geeft in het donker een heel mooi paars licht,” vertelt Karlijn. Het werken met een eigen kas zorgt ervoor dat de groenten langer vers blijven en minder gekoeld hoeven te worden. Bovendien bespaart het op transport (CO2 uitstoot) en verpakkingsmaterialen. “De koks gaan tijdens het koken letterlijk af en toe naar boven om wat kruiden of groenten te halen. Verser krijg je niet.” In de kas van tachtig vierkante meter staan maar liefst 60 verschillende seizoensgroenten en kruiden.

THEMAZALEN

Naast het restaurant en de kas heeft The Green House ook drie themazalen rondom circulariteit. “In zaal één draait alles om ‘reclaimed’. Zo is de vloerbedekking van oude visnetten en zijn de tafelbaden gemaakt van bijvoorbeeld spijkerstof of bermgras met aardappelzetmeel. In zaal twee gaat het om ‘urban mining’. Hier willen we laten zien dat de stad eigenlijk een soort goudmijn is waar je een schat aan grondstoffen kunt halen uit gebouwen die gesloopt worden. Zaal drie heeft als thema ‘nature’. Hier halen we de natuur naar binnen met moswanden en houten meubels in natuurlijke vormen. Je kan hier echt tot rust komen.”

BROEDPLAATS

“The Green House is echt een broedplaats voor circulariteit. Duurzame ondernemers en professionals ontmoeten elkaar hier, maar er komen natuurlijk ook buurtbewoners eten. Zij worden in The Green House op een positieve en inspirerende manier geconfronteerd met duurzaamheid en de mogelijkheden daarvan,” vertelt Karlijn. “We zijn echt pioniers op dat gebied.”

Het is de bedoeling dat The Green House de komende vijftien jaar in Utrecht blijft staan. Daarna wordt het gebouw ingepakt en ergens anders weer opgebouwd. “Het is een compleet circulair gebouw dat als een soort bouwpakket in elkaar zit.”Hierdoor is het geheel demontabel, inclusief fundering. De losse onderdelen kunnen opnieuw gebruikt worden.

The Green House is een initiatief en samenwerking van een groep bedrijven waaronder MVO Nederland-partners Strukton, Ballast Nedam en Albron. Wil je meer weten over het Grote Bedrijven Netwerk? Neem contact op met Erwin van Overbeek.

Bron: The Green House

Wyke Potjer
Geen reacties

Plaats een reactie