Top
earthship

Deze prachtige huizen zijn gemaakt van afval….

Aardehuis, earthship of hobbithuis. Het zijn allemaal verschillende namen voor hetzelfde fenomeen. Huizen, die gemaakt zijn van afval en met een super geïsoleerd, groen dak als het ware wegzinken in het landschap. De muren zijn vaak gemaakt van afgedankte autobanden gevuld met aarde en een dikke laag pleister van adobe, leem of kalk. De niet-dragende binnenmuren bestaan vaak uit gerecycelde blikjes of flesjes.

Biotecture

Het earthship is, net als de tiny houses, komen overwaaien vanuit Amerika. Architect Michael Reynolds bedacht in de jaren ’70 al de term biotecture, waarmee hij architectuur en biologische bouwmaterialen met elkaar verbond. Hij begon in de Amerikaanse staat New Mexico met pionieren op het gebied van ecologisch bouwen, omdat hij zich zorgen maakte over het klimaat en de groeiende berg vuilnis. Naast het gebruik van afval als bouwmateriaal, ontwierp hij zijn ‘aardeschepen’ zoveel mogelijk zelfvoorzienend op het gebied van energie, water, riolering en ventilatie.

Garbage Warrior

Reynolds begon met het bouwen van zijn Earthships in Taos (USA), maar werd al snel dwars gezeten door de regionale overheid, omdat hij zich niet aan de bestaande bouwwetten hield. De riolering liep bij zijn ontwerp door de woonkamer en dat mocht niet.  Zijn licentie als architect werd ingetrokken. Terwijl hij de wet probeerde te veranderen, trok hij met zijn bouwteam naar rampgebieden zoals Zuidoost-Azië na de Tsunami en New Orleans na orkaan Kathrina. Daar hielp hij met zijn zogenaamde ‘earthships’ om de boel weer op te bouwen. “I don’t care about anything except the fucking planet!” roept hij uit in de documentaire Garbage Warrior (2007).

Earthships in Nederland

Na het uitkomen van deze documentaire groeide de populariteit van de ‘earthships’ snel. In 2009 werd het eerste Nederlandse aardehuis in Zwolle gebouwd. Het ging hier niet om een woonhuis, maar een theehuis. In 2011 werden in totaal 23 aardehuizen langs het spoor in Olst gebouwd en in 2016 werd het Urban Earthship in Alkmaar gebouwd.

Voorbeelden van earthships

Het principe van een earthship is simpel: iedereen moet met eigen handen een huis kunnen bouwen. Een huis dat zo weinig mogelijk impact heeft op het milieu en waarbij men bouwmaterialen gebruikt, die voorhande zijn. Afval dus. En als je denkt dat dat lelijk wordt, dan heb je het mis. Hieronder vind je een aantal prachtige voorbeelden van earthships van over de hele wereld.

Earthship

Taos, New Mexico

Earthship

Brighton

earthship

Argentinië, school

earthship

Santa Cruz, tiny earthship

earthship

Zwolle, theehuis

earthship

Alkmaar, urban earthship

earthship

New Mexico

Ken jij nog een aardehuis of earthship in Nederland? Laat het ons dan vooral weten door een reactie achter te laten.

Wyke Potjer
Geen reacties

Plaats een reactie