Top

Pharmafilter maakt het afvoeren van ziekenhuisafval makkelijker

Infuuszakken, medicatie, verband met wondvocht, po’s, urinalen, handschoenen, mondkapjes, bekers, borden… Een gemiddeld ziekenhuis heeft dagelijks te maken met een grote stroom divers afval. Dat afval moet allemaal in verschillende containers worden ingezameld en afgevoerd. Medisch afval is immers iets heel anders dan bedrijfsafval en dus mogen naalden niet in dezelfde bak als bijvoorbeeld glas. Toch gebeurde dat soms, omdat er spoedgevallen waren of algehele drukte. Hierdoor worden er fouten gemaakt. Pharmafilter reduceert de kans op fouten.

Het systeem voert verschillende afvalstromen op een nieuwe manier af. Het werkt zo: op verschillende plekken in het ziekenhuis staan vermalers opgesteld, die zijn aangesloten op het riool. Veel van het afval uit het ziekenhuis kan in deze vermaler. Hierdoor hoeft het personeel minder na te denken over wat waarin moet. Het afval wordt vervolgens via het rioolwater naar de installatie vervoerd. Dit is een gebouw op het terrein van het ziekenhuis van ongeveer 18 bij 21 meter.

METALEN DISPOSABLES EN CHEMICALIËN

Niet al het afval kan in de vermaler. “Glas en metalen disposables, zoals pincetten of scharen kunnen er niet in,” legt José Postma uit. Ze is Manager MVO en Innovaties bij het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. “Op zich kan de vermaler het glas wel aan, maar dan komt het als gruis in het riool terecht en blijft het daar op de bodem liggen. Dan krijg je uiteindelijk verstoppingen. Ook chemische producten als batterijen mogen niet in de vermaler, omdat de bacteriën in de installatie dan doodgaan.”

BIOGAS VIA DE VERGISTINGSTANK

In de installatie zit een vergistingstank. Hierdoor kan organisch afval, zoals ontlasting of placenta’s, worden omgezet in biogas en elektriciteit. Op deze manier draait de installatie voor 70% op eigen energie. “Hoe meer organische materialen wij in de vermaler gooien, hoe meer energie er wordt opgewekt,” vertelt José.  “Maar er zijn ook andere materialen, die vergistbaar zijn. Een po, gemaakt van aardappelzetmeel bijvoorbeeld of vuilniszakken van bioplastic.” Er wordt bijna alleen nog maar met wegwerpartikelen gewerkt in het ziekenhuis. “Daarom zetten we in op producten die vergistbaar zijn. Op die manier wek je niet alleen energie op, maar blijft er ook minder afval over dat moet worden afgevoerd of verbrand.”

HET WATER

Het water van het riool en de installatie wordt via de bestaande technieken gezuiverd. “Het is schoner dan het drinkwater, maar we gebruiken het in het ziekenhuis vooral voor de wc’s, de vermalers en dergelijke. Alles wat geen drinkwater nodig heeft, zit aangesloten op dit zogenoemde grijze circuit,” vertelt José.

EEN BERG MATERIALEN

“Uiteindelijk houden we nog wel een berg van materialen over,” legt José uit. “Maar eigenlijk mag je dat geen afval noemen. Stukjes handschoen, isolatieschorten, catheterzakken: alles in stukjes en helemaal vrij gemaakt van virussen, bacteriën en schadelijke stoffen. Van die berg willen ze in de toekomst nieuwe producten maken. In theorie zou dat nu al kunnen, maar een infuuszak bestaat bijvoorbeeld uit heel veel verschillende soorten plastic. Om een nieuw product te maken, moet je een mono stroom hebben. Het is niet eenvoudig om dat voor elkaar te krijgen, dus daar wachten we nog op.”

PIONIEREN

Het Reinier de Graaf Gasthuis was het eerste ziekenhuis van de wereld dat gebruik maakte van het Pharmafilter. “We hebben dit systeem samen met Pharmafilter ontwikkeld. We gingen verhuizen naar een nieuwe locatie en moesten daar efficiënter met onze ruimte omgaan. Eduardo van den Berg heeft toen in opdracht van het ziekenhuis het Pharmafilter bedacht. We zijn echt pioniers geweest.”

Inmiddels werkt ook het Erasmus MC met het systeem en zijn er andere Nederlandse ziekenhuizen, die nog dit jaar de vermalers gaan plaatsen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ook ziekenhuizen in het buitenland op dit systeem van Pharmafilter overgaan. “Het is begonnen met een vraag vanuit ons ziekenhuis en nu is het echt een commercieel bedrijf: Pharmafilter B.V.,” vertelt José trots.

In het Reinier de Graaf Gasthuis zijn ze super tevreden met Pharmafilter. “Je hoeft niet meer zo veel na te denken over welk afval waarin moet en in gemiddeld 3 minuten is een volle zak afvalproducten verwerkt. Hierdoor heb je ook veel minder opslagruimte nodig en heb je veel minder last van stank.”

Het Reinier de Graaf Gasthuis is partner van MVO Nederland en aangesloten bij het MVO Netwerk Zorg voor een duurzame zorgsector. Wil je hier meer over weten? Neem contact op met Ailin Haijer.  

Bron: Pharmafilter

Wyke Potjer
Geen reacties

Plaats een reactie