Top

De lekkere man

We moeten het eens hebben over de man. Om precies te zijn: over de haan, de bok en de stier. Deze mannen worden over het algemeen alleen maar geboren zodat hun moeders melk kunnen geven of eieren kunnen leggen. Zelf hebben ze nauwelijks economische waarde en dus is hen een kort en niet zo aangenaam leven beschoren. Dat moet anders vindt De Lekkere Man en daarom bieden zij mannenvlees aan.

MANNENVLEES

“Wij willen alle biologische boeren in Nederland de mogelijkheid bieden om hun mannen te houden door verantwoordelijkheid te nemen voor een afzetmarkt,” legt Anne Reijnders uit. Ze is samen met Lizette van Dijk en Jorn Verhoof eigenaar van De Lekkere Man.  “We zien nu dat de boeren aan de ene kant de mannen wel willen houden, maar niet kunnen. En we zien dat de consumenten aan de andere kant het idee van mannenvlees wel interessant vinden, maar als ze niks kunnen kopen of proeven, blijft het een abstract idee. Daar wilden wij iets mee doen.”

EEN ALTERNATIEF VOOR BOER EN CONSUMENT

Tot nu toe hadden de boeren niet echt een keuze wat betreft hun mannen. “Je moet ze grootbrengen en dat kost geld. De legkip en de vleeskip zijn twee verschillende rassen. Een vleeskip wordt in zes weken tijd ruim twee kilo, terwijl het broertje van de legkip in dertien weken misschien één kilo wordt. Het vlees is daarom veel duurder en dus is de markt er niet,” legt Anne uit.

“Elke keer als jij eieren eet, doe je indirect mee aan het systeem waarin de haantjes vergast worden. Dan kan je veganist worden, niks doen of af en toe een haantje eten. Maar die keuze hebben consumenten nu niet,” vertelt Anne. “Hanen worden nu vergast. Bokken leven zo’n vier weken voordat ze geslacht worden en stieren een maand of acht. Dat vlees gaat allemaal naar Zuid-Europa, omdat wij in Nederland niet gewend zijn om geitenvlees te eten. Ook kalfsvlees eten we hier nauwelijks.”

BIOLOGISCHE BOEREN

De Lekkere Man werkt alleen maar met biologische boeren, die ervoor zorgen dat hun mannen langer leven. De bokken worden zo’n vijf tot acht maanden en de stieren een jaar of twee. Bovendien lopen ze vrij in de wei rond. “Wij vinden het belangrijk dat onze mannen zo natuurlijk mogelijk gedrag vertonen en geen regulier geteelde soja uit Zuid-Amerika te eten krijgen. Alleen op die manier kunnen we achter onze producten staan.”

HAMMEN, WORSTEN EN BITTERBALLEN

De Lekkere Man gaat het vlees verwerken tot bijvoorbeeld hammen, worsten en bitterballen. Oftewel producten, die langer houdbaar zijn en waarbij ook restverwerking toegepast kan worden. “We hebben op dit moment veel catering klussen, maar hebben pas sinds kort een eigen verwerkingsruimte. Na een kleine verbouwing kunnen we de voorraad gaan opbouwen en het mannenvlees op grotere schaal aanbieden aan horeca, cateraars, traiteurs en slagers.”

ZITTEN DE MANNEN HIEROP TE WACHTEN?

Vraag blijft natuurlijk of de bokjes, stiertjes en haantjes zelf wel zitten te wachten op een bedrijf als De Lekkere Man. “Goede vraag. Daar hebben wij hele interessante gesprekken over,” vertelt Anne. “Het is natuurlijk makkelijk om menselijke emoties op dieren te projecteren. Ik denk dat het voor de bokken fijner is om in de wei te staan dan in een klein hokje. Maar voor hanen is het lastiger. Nu leven ze maximaal 24 uur voordat ze worden vergast. Bij ons leven ze ongeveer vijftien weken.”

SYSTEEMVERANDERING ALS AMBITIE

De Lekkere Man is overigens niet het enige bedrijf dat zich op de mannen stort. “Dit is echt wel een trend. Maar wij zijn de enige, die met alle mannen werken en de ambitie hebben om dat grootschalig te verkopen. We zijn echt bezig met een systeemverandering. We praten niemand een schuldgevoel aan, we oordelen niet, maar we willen wel een alternatief aanbieden.”

De Lekkere man is onderdeel van Verspilling is verrukkelijk, een initiatief van MVO Nederland en bedrijven uit de food-sector om voedselverspilling tegen te gaan. Wil je hier meer over weten? Neem contact op met Gerard Teuling.

Bron: De Lekkere Man

Wyke Potjer
Geen reacties

Plaats een reactie