Top

Dekalb Market

Ik houd wel van markten. En Dekalb Market heeft qua sfeer wel iets weg van De Parade: eindeloos in de zon zitten aan lange picknicktafels en ongedwongen genieten van lekker eten en drinken. Okay, er is geen rose. En het eten is vooral biologisch, glutenvrij en vegetarisch. Oh, en er is geen theater en de stille disco is niet stil (de caribische beats schallen gewoon lekker over ’t terrein, waar een klein groepje de middag staat weg te dansen). Maar er heerst dezelfde ontspannen loomheid van een warme zomerdag waar iedereen een goed humeur lijkt te hebben. Kortom: het is er fijn.

Dekalb Market ligt op een stuk braakliggend terrein tussen de kantoortorens van downtown Brooklyn. ‘Underused’ noemen ze zo’n gebied hier: een stuk grond dat eigenlijk (nog) geen bestemming heeft en daarom door de gemeente wordt opgeeist voor ‘transitional use’. Ooit zullen ze hier gaan bouwen, maar dat kan nog jaren duren, en tot die tijd huist hier Dekalb Market in omgebouwde zeecontainers.

En in die containers vind je naast eten vooral winkeltjes, waarin bijvoorbeeld sieraden worden verkocht van de Nederlandse Saskia de Vries. Of ‘stijlvolle fietsaccessoires voor dames’ bij Eleonor’s… Haar grootste hit is een soort jarretel waar je je jurkje aan kan vastklemmen, zodat ie niet opwaait in de wind. Maar ze verkoopt ook plantjes in kleine potjes, die je om je frame kan klemmen, houten kisten voor op je bagagedrager en tasjes die je aan je stuur kan binden, maar die ook gewoon als elegante ‘clutch’ dienst kunnen doen als je ‘em er weer afhaalt.

Ze is het winkeltje een paar weken geleden begonnen, omdat ze zelf veel fietst, maar geen leuke accessoires kon vinden (wel nuttige trouwens, want de fietswinkels schieten hier als paddenstoelen uit de grond). En waar haalt ze al deze hebbedingetjes dan vandaan? Uit Nederland soms? Nee! Gek genoeg uit Canada. Maar ergens verbaast me dat ook weer niet. Wij zijn hier veel te praktisch voor: zo’n leuk plantje is veel te makkelijk van je fiets te jatten (zucht).

Stich Therapy is een hip breiwinkeltje en gaat over een paar dagen open. De eigenaresse is nog volop bezig haar winkel in te richten. In de etalage staat een pop met een enorme sjaal om de schouders. “Is die te koop?” vraag ik hoopvol. “Nee, die is niet te koop.” Ze heeft ‘em zelf gemaakt van allemaal verschillende lapjes, die ze gebreid heeft van restwol. “Linnen, zijde, angora, lamswol. Er zitten zoveel verschillende materialen in van over de hele wereld dat ik niet eens zou weten wat ik ervoor zou moeten vragen!”

Ze verkoopt wel losse lapjes, die je zelf aan elkaar kan naaien tot zo’n sjaal. “Dan heb je een beetje het gevoel dat je die sjaal zelf gemaakt hebt en dan hoef ik er niet zoveel werk in te steken, want daar heb ik geen zin meer in. Ik wil alleen nog maar dingen doen, die ik leuk vind.” Ze wil me wel gratis en voor niets laten zien hoe ik die gebreide vierkantjes aan elkaar moet naaien. Als ik haar vertel dat ik vroeger mijn eigen truien breide, wordt ze enthousiast “I’ll get you right back on that horse!” En ik kom in de verleiding, want ze heeft echt prachtige kleuren wol hangen.

Tot voor kort had ze haar eigen winkel op 5th avenue in Park Slope, om de hoek bij mijn vriendin A. Maar de huur werd met 1000 dollar verhoogd en dat kon ze niet betalen. Bovendien ging het in tegen haar principes: als een buurt populair wordt, stijgen de huren ook meteen buiten proportioneel. “Ik weiger daaraan mee te doen!”

Mijn vriendin A. wees me er ook al eens op dat in Amsterdam altijd alees hetzelfde blijft. “Als ik een paar jaar niet op bezoek ben geweest, vind ik na al die tijd nog steeds dezelfde winkeltjes en kroegjes terug.” Hier in New York is dat ondenkbaar. Het is zwaar om je hoofd boven water te houden als middenstander. Winkels komen en gaan hier in zo’n razend tempo dat je maar even met je ogen hoeft te knipperen of alles weer anders is. En ook daarom is Dekalb Market leuk: het biedt kansen aan dit soort gespecialiseerde winkeltjes voor een klein publiek.

Wyke Potjer
Geen reacties

Plaats een reactie