Top

New York: hier ben ik dan!

New York! Hier ben ik dan! Dat gevoel krijg ik elke keer als ik het vliegtuig uitstap. En nu helemaal, want ik blijf 3 maanden… of eigenlijk 90 dagen, want dat is precies hoe lang je mag blijven met een toeristenvisum. “Don’t miss that plane!” waarschuwt een vriend uit Londen me. En: “breng geen werkspullen of cv mee, want anders denken ze dat je werk gaat zoeken en wilt blijven.” Dat blijkt allemaal enorm mee te vallen. Binnen een paar minuten sta ik met 2 koffers buiten in de blakende zon. En dan is het ineens fijn om 45 minuten in een taxi stapvoets door het spitsuur te rijden, raampje open, warme wind vol uitlaatgassen in je gezicht, uitzicht op de skyline van Manhattan… ik word ab-so-luut niet misselijk van dit hard remmen, hard optrekken, van baan wisselen en weer terug -gedoe. Maar voor de zekerheid graaf ik in mijn handbagage toch maar even naar een plastic zakje…

Brooklyn Heights is een wijk waar veel geschiedenis ligt. Al sinds 1645 wonen er Nederlandse kolonisten en George Washington gebruikte Cornell Mansion als zijn hoofdkwartier tijdens de onafhankelijkheidsoorlog tegen de Britten. Ook niet geheel onbelangrijk: de Cosby Show speelde zich hier af en: Sarah Jessica Parker heeft hier net een appartement gekocht (of preciezer: een paar huizen). En die ‘townhouses’ van SJP liggen precies om de hoek waar ik mijn bescheiden studiootje huur. Net als het huis van Bjork overigens en, iets langer lopen (in DUMBO), vind je ’t appartement van actrice Anne Hathaway.

Welkom in Brooklyn Heights! Met aan ’t einde van mijn straat Montague St (Bob Dylan zingt hierover in Tangled up in Blue; ’t is maar dat je het weet) en de beroemde promenade met uitzicht op de Brooklyn Bridge en op de skyline van Manhattan, waar sinds deze week de WTC-toren weer hoger is dan de Empire State Building. Op 2 minuten loopafstand vind je het kersverse Brooklyn Bridge Park, ontworpen door landschapsarchitect Michael van Valkenburgh – gewoon een Amerikaan, maar natuurlijk wel met Nederlandse roots, dus toch iets om stiekem een klein beetje trots op te zijn als kersverse Nederlandse Heights-bewoner.

Hier gebeurt het. Hier ga ik me de komende maanden absoluut niet vervelen, dat weet ik nu al. En dus zit ik die eerste avond, nog bijkomend van Koninginnedag en de jetlag, heerlijk wijn te drinken met mijn Amerikaanse vrienden en te grijnzen van oor tot oor:  ik ben een blij ei!

Wyke Potjer
Geen reacties

Plaats een reactie