Top

Seance in the City

“Jij hebt een geweldig aura!” Verstoord kijk ik op. Op straat toeteren de taxi’s zich een weg door groene stoplichten. Voetgangers slingeren doelgericht langs slenterende toeristen. De straten zijn nog nat van de tropische regenbui die zich net over de stad heeft uitgestort. Ik sta tegen een muur geleund en bestudeer de kaart van Soho op mijn telefoon. Ik ben op zoek naar Prince St. Naar de winkel Olives om precies te zijn. Daar verkopen ze heerlijke chocoladekoekjes met cranberrys en dat is precies is wat ik nodig heb op deze donkere dag.

“Er liggen mooie dingen voor je in het verschiet. Ik zie camera’s en ik zie dat je gaat reizen. Australië,” Ik kijk in het vriendelijke gezicht van een mollige vrouw met donker lang haar. “Ik heet Penny. Ik zou graag een reading voor je willen doen, hier is mijn kaart.” Ik kan nog net “dank je” stamelen voordat ze in de menigte verdwijnt en me in verwarring achterlaat.

Natuurlijk zal een helderziende niet op iemand afstappen met de boodschap dat je een slecht aura hebt. En natuurlijk hoopt ze me nieuwsgierig genoeg gemaakt te hebben om een reading bij haar te boeken. Maar toch: het is de tweede keer binnen een week dat iemand me vertelt dat er goede tijden in het verschiet liggen.

De eerste keer was tijdens ‘Seance in the City’, een tweewekelijkse bijeenkomst van een paragnost waar mijn vriend P. me mee naar toe nam. New York kent ontelbaar veel paragnosten, die zich allemaal met schreeuwende reclameborden de markt in prijzen. Voor vijf dollar kan je je hand laten lezen of tarotkaarten laten leggen. Allemaal voorspellen ze je toekomst en beloven ze je te helpen met het maken van belangrijke beslissingen. Iets waar in deze onzekere stad blijkbaar veel behoefte aan is.

En iets waar paragnost Jesse Bravo van ‘Seance in the City’ korte metten mee maakt. “In principe is iedereen een paragnost. Het is in feite niet meer dan een goed ontwikkelde intuïtie. Dat kun je trainen: je kan leren om het te herkennen, erop te vertrouwen en het op te roepen als het nodig is.” We zitten met een man of 15 in een kleine ruimte op de 18e verdieping van een kantoorpand op 9 avenue. “Dit is níet mijn beroep en ik wil er dan ook géén geld aan verdienen,” gaat Jesse verder “Ik verdien mijn geld al als effectenhandelaar. Dit doe ik puur en alleen omdat ik mijn gaven graag deel.”

En delen, dat doet hij. Na een paar eenvoudige meditatie oefeningen (die bedoeld zijn om onze eigen intuïtie te trainen) gaat hij alle mensen één voor één af met een boodschap. Het begint onschuldig en abstract: een man hoort dat hij grote schoenen heeft en een meisje dat ze een prinses is. Maar dan wordt hij concreter (“je gaat naar Israel emigeren.”) en persoonlijker (“je bent niet gelukkig en dat komt door je relatie. Die relatie, daar moet je een punt achter zetten, anders blijf je stil staan” en tegen een ander “je bent zo boos op de wereld, je gaat er vanuit dat iedereen in je omgeving er continu op uit is om jou een hak te zetten. Daar moet je echt mee ophouden.”)

Het duurt ruim 1,5 uur voordat hij bij mij belandt. “Wow!” roept hij enthousiast “Jij hebt een sterke geest! Die verspreidt zich echt door de hele ruimte.” Verlegen sla ik mijn ogen neer. “Je bent aan het genieten, aan het feesten, je hebt het naar je zin. En dat trekt anderen aan: je bent als een magneet! Ik voorspel dat je binnen 2 jaar getrouwd bent en een kind hebt. Een jongen. En je schrijft, zie ik, voor de media, een krant misschien? Als je daar mee doorgaat, dan komt het helemaal goed. Ja er liggen hele goede tijden voor je in het verschiet!”

Voordat ik op gelukswolkjes naar buiten zweef (ik mag dan wel een nuchtere Hollandse zijn, maar voor dit soort positieve boodschappen sta ik helemaal open), drukt hij ons nog wel dit op het hart: “het is een voorspelling, ik vertrouw op mijn intuïtie, maar je moet niet alles te letterlijk nemen en soms komen mijn voorspellingen ook gewoon niet uit.” – Dan weten we dat ook weer . Oftewel: wat de toekomst brengen moge, que sera, sera en whatever will be will be. Maar heel eerlijk; eigenlijk bevalt die houding me wel.

Wyke Potjer
Geen reacties

Plaats een reactie